djimavicpro

För att komma i kontakt med mig så finner ni sådana uppgifter under menyvalet Kontakta.

Kolla även gärna in:

Hittar ni något fel på sidan kontakta då info@alexhobby.se

DJI Mavic Pro

Klicka för större bild

Specs:

Typ: Foto/Video - Drönare

Storlek ihopfäld: H83mm x B83mm x L198mm

Flygvikt: ca 740gram

Flygtid ca: 21 minuter (med 15% batteritid kvar)

Hastighet: ca 65km/h / i Sportläget

Navigationssystem: Ja, GPS & Glonass

Kamera: Ja, Sensor: 1/2,3"(CMOS)

12 Megapixel (effektiva)

Stillbilder: 4000x3000 pixlar (12Mp)

Videoinspelning: upp till C4k 4096x2160

Gimbal: Ja, en 3-axlig

Batteri: 3s Li-Po, 3830mAh

Sändare: Ja (Räckvidd upp till 5km)

Passar till: Nybörjare, Erfaren, Expert

Ca pris: 10,000:-

Detta låg i kartongen: ( Detta är standard paketet )

1x Mavic Pro,

1x 3s Li-Po batteri på 3830mAh (Intelligent flygbatteri)

1x MicroSD-Kort på 16 GB

1x Handkontroll, inbyggt batteri 1s Li-Po 2970mAh

1x Laddare med strömkabel

3x Par rotorblad ( 1 par kommer förinstallerat på drönaren )

1x Gimbalskydd

1x Gimbalfäste

1x Micro-USB-kabel ( Laddkabel till handkontrollen )

1x Micro-USB-kabel till Micro-USB

1x Micro-USB-kabel till USB typ C

1x Micro-USB-kabel till Lightning

(Lightningkabeln är förinstallerad på handkontrollen)

Instruktionsböcker/Manualer till drönaren & handkontrollen

Innan ni börjar läsa, så rekommenderar jag er att ni kollar på videogenomgången, där går jag igenom allt mer detaljerat.

 

Instruktionsböckerna/Manualerna:

DJI Mavic Pro är en avancerad, men ändå lätthanterlig drönare. Jag rekommenderar starkt att man läser instruktionerna innan man sätter igång. Gå då in på DJIs hemsida och läs dem, för där finns de mer uppdaterade versionerna och personligen tycker jag de är skönare att läsa dem via datorn eller surfplattan.

 

Här hittar ni snabblänk till DJI Mavic Pros manualer: DJI Mavic Pro Info

Handkontrollen:

Den är liten och smidig samt att jag tycker att den har en liten skön tyngd till sig.

Storleken är nästan 1/3del av Phantom - modellernas storlek.

Kontrollen är lätt att hålla och DJI har gjort ett bra jobb med lättåtkomliga knappar runt om.

Man kan via kontrollen, starta/stänga av video inspelning, ta stillbilder, justera kameravinkeln, ändra exponeringen, aktivera RTH/Komhem funktionen och en hel del andra grejer. Jag går igenom detta undertiden jag pratar om handkontrollen i videon. Ca 05:15 i videon går jag igenom handkontrollen.

Högst upp sitter utfällbara antenner, som jag start rekommenderar att man fäller ut innan flygning. Toppen och botten av kontrollen sitter det ventilationshål samt inbyggda fläktar inne i kontrollen som drar igång efter ett litet tags användning. Fläktarna är inget man stör sig på, eller för den delen knappt hör.

Undertill så sitter det armar man kan fälla ut för att antingen få ett bättre grepp när man håller i den och/eller sätta dit en surfplatta/smartphone för att via DJIs app se det drönaren ser under flygning. En lite genomgång om DJI GO 4 - appen gör jag i videon som börjar ca 15:40. Kan tillägga att sitter surfplattan/smartphonen i ett skal så kan de bli lite krångligt att få dit den i de utfällbara armarna.

För att koppla upp smartphonen/surfplattan till handkontrollen så att man kan se de drönaren ser så medföljer de 3 olika kablar, beroende på vilken typ av kontakt din enhet kräver. Det sitter en lightningkabel förinstallerad för iPhone modellerna. De två andra kablarna har USB Typ - C och MicroUSB. Och de ansluter man till handkontrollens MicroUSB uttag som sitter på den vänstra sidan. Det är även via de uttaget som man laddar handkontrollen. Dessa kablar går ut snyggt och stilrent ut i den vänstra armen som man fäster sin mobila enhet i.

Är det nu så att din mobila enhet ej har någon utav de medföljande kontakterna, eller att kablarna är för korta för att kunna passa din enhet, så finns det ett vanligt USB - uttag undertill på kontrollen. Där kan du enkelt sätta in din egna kabel. Tänk dock på att först dra ut Micro USB kabeln från vänstra sidan annars funkar det inte.

 

Jag personligen använder mig utav en iPhone 6s, som sitter klockrent i handkontrollen. Vill man använda surfplatta så kolla att den får plats, kontrollen ska klara av upp till iPad mini. Vill man använda sig av större surfplattor så kan man köpa till olika typer av adaptrar för att fästa de.

 

SJälv har jag använt mig utav en 7" Lenovoplatta någon gång då och då som sitter fint om man tar bort lightning kabeln samt den lilla pluggen som hålle i lightning kabeln och använder sedan den undre USB - Uttaget.

Mitt på handkontrollen så sitter det en display som kommer visa diverse information ang flygningen.

Som ni kan se på bilderna undertill mer detaljerat. Displayen är svart och texten är vit, så att de ger bra kontrast och man ser lättare vad det står.

Som sagt, finns mer detaljerad information i videon om handkontrollen. Genomgången av handkontrollen börjar ca 05:15 i video genomgången.

Drönaren: Går igenom drönaren ca 20:09

 

DJI Mavic Pro är en liten och avancerad drönare. Den får plats i flera av mina jackfickor hopfälld.

Jag har sedan tidigare en Phantom 3 Standard, och storleksmässigt så är klart Mavic Pro den mindre och smidigare drönaren.

Kvalitén över drönaren känns bra, den är gjord av plast men känns varken plastig eller som en leksak.

Det är lätt att komma igång, börja med att fälla ut armarna, ta det lugnt och försiktigt i början så går allt bra.

Drönaren kommer med ett par rotorblad installerat, så man får själv sätta dit de andra paret. Det är inte alls svårt, men man bör ta det försiktigt första gången så man inte råkar förstöra något. Motorerna är markerade med antingen vita streck, eller helt svarta. De samma med rotorbladen, det går inte heller att sätta fel då DJI gjort något med gängorna så att det enbart går att få dit dem om man sätter dem rätt. Jag visar detta ca 21:20.

Gimbalen & Kameran ( Går igenom Gimbale 23:55 & Kameran 25:14 i videon )

Gimbalen som sitter på Mavic Pro är 3-Axlig, och gör ett bra jobb med att hålla kameran stabilt och stilla under flygning. Jag gör ett litet gimbal test i videon börjar ca 23:55.

Kameran, jag personligen är ingen kamera expert. Men tycker kameran som sitter på funkar riktigt bra med tanke på sensors lilla storlek. Drönaren tar stillbilder i 12mp (4000x3000 pixlar). Formatet som bilderna kan sparas i får man välja lite själv via DJIs app. RAW eller JPEG, eller RAW+JEPG.

 

Drönaren kan även ta bilder i HDR, Flera bilder/sek, AEB, Timade bilder samt Panoramabilder. Jag går igenom hur Panoramabilder funkar att ta i videon ca 49:20.

 

När de kommer till videoinspelning så kan Mavic Pro göra det i flera olika upplösningar / fpser:

C4K: 4096×2160 24p

4K: 3840×2160 24/25/30p

2.7K: 2720x1530 24/25/30p

FHD: 1920×1080 24/25/30/48/50/60/96p

HD: 1280×720 24/25/30/48/50/60/120p

 

Formatet man kan spara videoklippen i är: MOV eller MP4.

 

1080p 96 fps ser inte så bra ut, men kan bli snyggt om man bara ska ta lite "actionklipp" i slowmotion. Filmar man i 96fps så sparar Mavicen videoklippet i 24fps, vilket gör att råmaterialet är i slowmotion, så vill man uppnå verkliga hastigheten så får man öka klippet x4 gånger.

 

1080p 30fps ser betydligt bättre ut, och ger skarpare bild jämfört med 96fps. Men ska man ta fina naturklipp så rekommenderar jag ändå 4k 30fps. Jag visar såklart skillnaden i videogenomgången och det börjar ca 25:12.

Lite exempel på stillbilder som är tagna med DJI Mavic Pro, bilderna är ej redigerade mer än att de kan vara lite tillskurna för att passa in bättre här. Några är singelbilder och några är panoramabilder. Klicka på bilden för att göra den större. ( Har spridningstillståd för bildern av lantmäteriet ).

Batteriet: ( Jag börjar prata om batteriet ca 32:13 i videon)

Batteriet sitter högst upp på drönaren, det är ett 3s Li-Po 3830mAh batteri som lätt går att få bort genom att trycka in de två svarta knapparna på vardera sida av batteriet.

 

Flygtiden ligger runt 18-20 minuter med 15% kvar av batteriet. Tiden går riktigt fort, och flera batteriet är nästan ett måste.

Laddtiden ligger på ca 1 timma med laddaren som medföljer, vilket är helt okej. DJI har egen typ av kontakt till batteriet, så att ladda batteriet via en annan typ av laddare skulle jag nog säga är mer eller mindre omöjligt. Under laddning så blinkar upp till fyra lampor på batteriet. När alla fyra blinkar så är de nästan fullt. Och när laddningen är klar då slocknar de helt.

 

På batteriet sitter även På/Av knappen till både batteriet och drönaren. För att starta drönaren/batteriet så trycker man in knappen en gång sedan håller inne den i några sekunder. Gör samma procedur för att stänga av batteriet. Vill man enbart se "batteri statusen" så tryck in knappen en gång då lyser lampor uppe på batteriet 1lampa= ca 25%.. Så lyser 3 lampor så ligger batteriet på ca 75%.

 

När drönaren kommer så sitter det en informationslapp uppe på batteriet om hur man startar batteriet och vad man bör göra innan man startar drönaren. Denna lapp kan man ju lätt att ta bort.

Sensorerna: ( Visar hur de främre sensorerna funkar ca 22:38 i videon)

Drönaren har sensorer framtill och undertill.

 

Längst fram på drönaren sitter sensorer som känner av objekt framifrån, ifrån ca 10 meter och framåt. När drönaren kommit ca 4-3 meter nära ett objekt så börjar handkontrollen vibrera, och om man flyger med DJI Go appen igång så börjar den pipa. Ca 1 meter från objektet så stannar drönaren helt och man kan inte flyga mer framåt. Tänk på att inte förlita er på att sensorerna funkar 100% hela tiden, utan flyg försiktigt. Jag testade vad sensorerna känner av, och fick bra respons av bilar, väggar, människor, träd. Lite svårare att känna av lycktstolpar, grenar och alla typer av nät. OBS detta är bara mitt tests, men flyg alltid försiktigt och förlita er inte alltid på att dessa sensorer funkar som det ska.

Undertill så sitter det också sensorer, som känner av objekt undertill. Från 10meter och nedåt ska den kunna känna av objekt/marken. För att testa hur detta funkar så först så testade jag att sätta min hand under drönaren, efter 1-2 sek så lyfter den 10-50 cm beroende på hur nära jag sätter handen. Jag har även testat att flyga lågt över hustak, samma sak där den ökar höjden själv med 10-50cm beroende på hur nära den flyger taket. Dessa sensorer som sitter under drönaren också hjälper till så att drönarens hemposition blir mer exakt, så om man använder sig av RTH funktionen så blir positionen mer precis vid landning.

Sensorerna hjälper även till med en lite säkrare och stabilare inomhusflygning, om den ej har uppkoppling till satteliterna.

På undersidan sitter det även två luckor som man kan öppna. Bakom den ena är det ett MicroSD - korts uttag, och här sitter ett 16gb kort med från tillverkaren. Precis över där sitter även en knapp som man kan slå till Wi-Fi eller RC. Vilket mer eller mindre betyder det som de står, slår man över denna knapp till Wi-Fi så kan man flyga drönaren via sin smartphone över Wi-Fi, och slår man över till RC som är fabriksinställningarna så flyger man drönaren via handkontrollen. Jag rekommenderar inte att använda Wi-Fi om ni tänkt flyga långt, då signalen ej räcker mer än ca 20-30 meter.

 

Jag har bara testat detta en gång det var relativt enkelt att flyga, men tappa kontakten redan på 10meters höjd, och en distans på ca 15 meter.

 

På motsatt sida sitter en till lucka, under där så är det ett MicroUSB uttag som är till för att kunna koppla upp drönaren till datorn för att dels föraöver bilder/videoklipp från drönaren till datorn. Och göra eventuella kalibreringar osv via DJI egna programvara som finns på deras hemsida.

Navigationssystem:

DJI Mavic Pro har en vanlig GPS samt något som heter Glonass inbyggt. Glonass är den ryska typen av GPS kan man säga.

Detta gör så att drönarens utomhusflygning blir mer exakt och stabilare, då den arbetar emot två olika typer av satteliter.

 

Är man helt ny inom drönarflygning så se till att drönaren har sattelituppkoppling innan ni börjar, de underlättar enormt.

 

Dessa satteliter gör det möjligt för drönaren att ha funktioner så som RTH ( ReturnToHome), Intelligenta flyglägen, samt att den vid enbart hovring står i princip helt stilla. Visar hur stilla den stor under hovring ca 34:14 i videon, samt RTH och Intelligenta Flygägen (ActiveTrack) ca 42:04...

Kort sammanfattning:

DJI Mavic Pro är enligt mig en komplett drönare, som passar den som helt enkelt vill kunna ta videoklipp och stillbilder uppifrån utan att behöva släpa på stora tyngre drönare.

 

Man behöver inte vara proffs på drönarflygning, inte heller någon kameraexpert för att kunna komma igång. Perfekt till hobby filmaren, så som den som jobbar med areal fotografering och inte alltid kan ta med sig en stor DJI Inspire eller Phantom 4 drönare.

 

Kameran som sitter på Mavic Pro är inte superbra, men funkar helt okej. Och som precis som alla moderna systemkameror, så kan man även göra en del inställningar för att anpassa kameran efter det man vill filma.

 

Jag rekommenderar att man köper Fly More Combo paketet, då standardpaketet blir man begränsad med. 15-20 minuters flygning känns som en lång tid, men de går fort. I Fly More Combo paketet ingår det blandannat två extra batterier, extra rotorblad, billaddare, laddhubb och en väska.